Este nevoie de o pregatire fizica speciala pentru a putea zbura cu parapanta?
In cazul zborului de agrement in tandem (insotit de pilot avizat sau instructor) nu este nevoie de o pregatire speciala ci doar de un minim de conditie fizica (pentru a putea alerga cativa metri) necesara decolarii parapantei de pe sol.

Am nevoie de un echipament special pentru a putea zbura in tandem (zbor de agrement cu parapanta) insotit de pilot?
Nu este nevoie de niciun echipament special pentru a putea zbura in tandem ( zbor de agrement cu parapanta) , clubul si pilotii de tandem va vor pune la dispozitie toate echiapementele necesare pentru un zbor cat mai placut.
Sunt restrictii de varsta?
Zborul cu parapanta este despre pace si liniste. Acest sport nu necesita mari abilitati sportive si fizice, de aceea multa lume poate savura zborul liber ore intregi, la nesfarsit. Mult mai importanta decat conditia fizica este alerta mentala. Pe de alta parte, daca doresti sa slabesti cu cateva kg., zborul cu parapanta este o metoda recomandata de a reveni in forma. Varsta minima pentru a participa la un curs de intiere este de 14 ani. Nu exista varsta maxima impusa.

Cum se ridica parapanta deasupra locului de decolare?
Pilotii doresc sa se ridice cat mai sus pentru a parcurge o distanta cat mai mare la coborare. Cele mai cunoscute metode sunt ridicarile in curentul dinamic de panta sau in curentul termic ascensional. Atunci cand vantul intalneste un obstacol - o creasta muntoasa sau o padure - are tendinta sa devieze. In acest mod pilotii profita de curentul de ridicare si castiga in altitudine, reusind uneori sa zboare chiar si cateva ore.
Cat de sigur este acest sport?
Zborul cu parapanta este mai sigur decat cel cu avionul. Cei care practica zborul cu parapanta fara o pregatire anterioara sau in conditii de vreme neprielnica, in lipsa unui echipament adecvat sau in locuri nepermise, sunt predispusi unor accidente grave. Cei mai multi piloti zboara o viata intreaga fara sa se raneasca. Parapantele profesioniste, tehnicile avansate si programele de educare contribuie la reducerea ratei deceselor. Siguranta acestui sport este incontinuu imbunatatita prin dezvoltarea echipamentelor noi, prelucrarea instructiunilor si antrenamentul indelungat.

Cat de frig este la altitudini mai mari?
Parapantele pot sa zboare in conditii de inghet sau de temperaturi ridicate. Temperatura aerului scade cu 6 grade la fiecare 1000 de metri altitudine. Asadar, zborul cu parapanta la inaltimi foarte mari se realizeaza in conditii de inghet. Chiar si intr-o zi torida, la 700 de metri in aer este frig. Retine ca viteza medie pentru o parapanta este de 30Km/h, deci ai un factor de racire care se multiplica pe masura ce urci.